Contactlenzen

Contactlenzen zijn een discrete en praktische zichtoplossing. Voornamelijk aan wie een actieve levensstijl heeft, verschaffen ze een ideaal alternatief voor de fysieke bril. Wil je starten met lenzen dragen of overweeg je de overstap naar dag-, tweeweek- of maandlenzen? Kom langs bij 5AM Optics voor een vakkundige oogmeting en Sam helpt je graag op weg naar de beste soort lenzen op basis van je vereiste sterkte en gewenste gebruiksgemak.

Er bestaan allerhande contactlenzen die variëren in functie en aanbevolen vervangfrequentie. Een klein overzicht!

Soorten lenzen op basis van gebruik

Zachte versus harde lenzen

In tegenstelling tot vormstabiele lenzen die gemaakt worden uit een hard materiaal, bieden zachte lenzen meer flexibiliteit en draagcomfort. Ze zijn heel gebruiksvriendelijk, ook als je niet helemaal vertrouwd bent met contactlenzen. 5AM Optics werkt met de meest vooraanstaande leveranciers van zachte contactlenzen zoals Bausch & Lomb, Johnson & Johnson, CooperVision en Alcon, die de bekende Dailies-daglenzen maakt.

Daglenzen

Daglenzen zijn bijzonder eenvoudig in gebruik: omdat je ze elke dag vervangt, hoef je ze niet te reinigen om oogschade te voorkomen. Heb je gevoelige of droge ogen? Dan zijn daglenzen de ideale optie! Ze zijn dun, soepel, zitten handig verpakt en vragen geen extra toevoeging van een contactlensvloeistof. Bovendien switch je daglenzen makkelijk met een bril als je toch even zin hebt om uit te pakken met je favoriete montuur.

Tweeweeklenzen

Zoals de naam al verklapt, kan je tweeweeklenzen tot twee weken dragen. Dit betekent veertien dagen overdag of zeven maal dag en nacht. Tweeweeklenzen zijn van een iets dikker lensmateriaal gemaakt, waardoor ze langer meegaan. Ze kunnen zowel bij- en verziendheid als cilindrische oogafwijkingen zoals astigmatisme corrigeren.

Maandlenzen

Maandlenzen zijn op hun beurt dikker dan dag- en weeklenzen. Dit maakt ze extra stevig, wat handig is voor contact newbies die de kunst van lenzen inbrengen nog niet volledig beheersen. Deze contactlenzen zijn de beste keuze als je helemaal overtuigd bent van hun comfort, en slechts heel sporadisch afwisselt met een montuur. Bovendien kan je een heel jaar verder met twaalf setjes: duurzaam én goed voor de portemonnee!

Soorten lenzen op basis van functie

Sferische lenzen

Sferische lenzen komen het vaakst voor en danken hun naam aan een bolvormig oppervlak. Ze corrigeren, net als unifocale glazen, één sterkte: bijziendheid. Je kan sferische lenzen verkrijgen in dag-, tweeweek- of maandlenzen.

Multifocale lenzen

Dankzij multifocale contactlenzen zie je scherp van dichtbij, van veraf en alles daartussenin. Dit soort contactlenzen is een verademing voor veertigplussers die veelvuldig switchen tussen wel of niet een leesbril dragen. Multifocale contactlenzen zijn even wennen, maar na een paar dagen merk je zelfs niet meer dat je ze in hebt.

Torische lenzen

Contactlenzen zijn eveneens een grote hulp bij oogaandoeningen zoals astigmatisme. Lenzen met verschillende refractiesterktes in verticale en horizontale richting kunnen het wazig zicht omwille van een krom hoornvlies verhelpen. Dit soort lenzen noemen we torische lenzen en hebben een geometrische vorm met afgevlakte randen die zich aanpassen aan de te corrigeren kromming.

Contactlensvloeistoffen en oogdruppels

Kies je voor tweeweek- of maandlenzen? Door ze regelmatig te bevochtigen en reinigen met een speciale vloeistof vermijd je geïrriteerde ogen of infecties. Contactlensvloeistoffen zijn in alle geuren en kleuren beschikbaar, van puur bevochtigende of desinfecterende tot alles-in-éénformules. Sam geeft je indien gewenst persoonlijke uitleg en gidst je door haar uitgebreide gamma. Ook voor gewone oogdruppels voor droge of vermoeide ogen ben je bij 5AM Optics aan het juiste adres.


Heeft u een vraag of wenst u een afspraak?