Oogmeting

Twijfel je of je aan een eerste of een nieuwe bril toe bent? Sam ontvangt je graag op afspraak voor een volledig oogonderzoek waarbij ze de gezondheid van je ogen evalueert en een gepast bril- of lensvoorschrift opstelt. Langsgaan bij de oogarts is geen must: als gediplomeerd opticien-optometrist doet Sam de metingen zelf aan de hand van de nieuwste apparatuur.

Hoe gaat zo’n oogonderzoek in zijn werk?

Vooreerst zal Sam nagaan welke bril of lenzen je gewoon bent, tenzij je een first timer bent natuurlijk. Als je lenzen draagt, is het aangeraden om die een paar uur voor de oogmeting uit te nemen voor een nauwkeuriger resultaat.

Tijdens een objectieve meting met de WAM700+ Wave Analyzer van Essilor wordt de toestand van zowel je linker- als rechteroog in slechts 90 seconden vastgesteld. Uit zo’n onderzoek kan niet alleen de oorzaak van nachtzichtproblemen, lichtgevoeligheid en visuele stress afgeleid worden, maar zijn ook afwijkingen zoals een troebele kristallens, hoge oogdruk of onregelmatigheden in het hoornvlies makkelijk op te sporen. Indien nodig verwijst Sam je door naar een oogarts.

Daarna volgt een subjectieve meting met de Visuphor 500 van ZEISS, die vanop afstand met de iPad bediend wordt. Aan de hand van testkaarten laat het toestel je het effect van alle soorten glassterktes ervaren. Dit is het moderne equivalent van het klassieke oogonderzoek zoals we het allemaal kennen: met zwarte, steeds kleiner wordende lettertjes op een wit bord. In dit geval wordt het gezichtsvermogen van elk oog op verschillende afstanden gemeten door de sterkte van de glazen gradueel aan te passen tot je de visuals perfect scherp ziet.

Als laatste check geeft Sam je een pasbril met de juiste sterkte op basis van jouw zichtresultaten. Helemaal perfect? Dan kan het fun gedeelte beginnen: het uitpikken van de ideale montuur (of lenzen) en eventuele extra’s voor de glazen van je bril. Wens je zonneglazen of een zonneclip, een bril met blauwlichtfilter of glazen met Eyezen Focus-technologie tegen vermoeide ogen? It’s totally up to you.

FAQ

Heb ik een voorschrift van de oogarts nodig voor mijn nieuwe bril?

Nee, langsgaan bij de oogarts is geen must. 5AM Optics beschikt over alle nodige apparatuur om je ogen vakkundig op te meten. Sam stelt een gepast brilvoorschrift op en stemt jouw glazen daar perfect op af.

Wordt mijn nieuwe bril deels terugbetaald door de mutualiteit of het RIZIV?

Afhankelijk van je mutualiteit heb je elk kalenderjaar recht op een teruggave van 40 of 50 euro, onafhankelijk van je sterkte. Kinderen onder 18 jaar, personen vanaf 18 jaar t.e.m. 64 jaar met een refractiefout vanaf +/-6,00 dioptrie en personen vanaf 65 jaar met een refractiefout vanaf +/-4,25 dioptrie krijgen van het RIZIV een groter bedrag terug.

Voor een terugbetaling via de mutualiteit krijg je bij afhaling van je bril een document mee dat je, na aanvulling van je persoonlijke kleegzegel, kan indienen. Terugbetalingen via het RIZIV vragen aanvullend op het document die wordt meegegeven bij afhaling van de bril een voorschrift van de oogarts.

Hoe lang duurt het vooraleer ik mijn bestelde bril kan afhalen?

Afhankelijk van het type brillenglazen dat je nodig hebt, kan dit een aantal dagen duren voor enkelvoudige brillen tot max. een paar weken voor multifocale brillen of brillen met specifieke eigenschappen.


Heeft u een vraag of wenst u een afspraak?